Ga naar hoofdinhoud

Scindapsus

De Scindapsus is een populaire klim- en hangplant in velen huiskamers. Het is een perfecte kandidaat om in huis te hebben dankzij zijn mooie uitstraling en de luchtzuiverende krachten. Deze Scindapsus heette oorspronkelijk de Epipremnum, een Griekse naam en groeide voornamelijk in gebieden van Zuid-Oost Azië. In deze gebieden kunnen de bladeren bijna een meter worden, niet schrikken: in je huiskamer zal dat niet gebeuren hoor!

Eigenschappen
Plek in huis
Watergift
Hoogte plant
Potmaat

Reviews voor de Scindapsus

1Review
100%Beveelt de Scindapsus aan
Beveelt de Scindapsus N'joy aan
Dia Jansen op 11 september 2021

“Ben zeer tevreden met alles,makkelijk te doen. En in goede kwaliteit ontvangen. Tevreden/blije klant ”

  • Veel water nodig
  • Luchtreinigend
  • Veel licht, geen directe zon
  • Giftig voor huisdieren

Scindapsus verzorgen

Standplaats

Deze Griekse god staat graag in veel licht, maar liever niet in direct zonlicht. Op een schaduwplek zou deze Scindapsus het ook nog wel volhouden, maar toch heeft een plekje met licht wel zijn voorkeur. Een paar meter vanaf het raam is dan ook een perfect plekje voor deze knapperd. Wanneer je de Scindapsus op een wat donkerder plekje zet, zullen de bladeren ook snel donkere kleuren krijgen. De meeste planten groeien naar het licht, zo ook deze, door de plant af en toe wat te draaien zal die gelijkmatig blijven groeien.

Bewatering

De Scindapsus heeft graag continue een vochtige grond, dit kun je checken door je vingers in te grond te steken en te testen of de aarde nog blijft plakken. In de tropische gebieden is het niet erg als de Scindapsus wat meer water krijgt, dit water kan namelijk via de grond weglopen, maar in een pot is dat een ander verhaal. Voorkom dus dat er een laagje water in de pot blijft staan, dit kan de wortels schaden. Hoeveel water je plant precies nodig heeft ligt helemaal aan de grootte en soort Scindapsus, begin bijvoorbeeld met om de 4 dagen. Heeft de plant na 4 dagen een erg droge grond? Dan betekent het dat hij wat meer water nodig heeft.

Huisdieren

Een aantal soorten van de Scindapsus zijn giftig voor huisdieren, de plant kan irritaties veroorzaken bij je huisdier. Zorg er dus voor dat je huisdier geen hapje neemt uit deze plant.

Luchtzuiverend

Een gezonde huisgenoot: de Scindapsus is zeker luchtzuiverend. Deze plant is erg goed in het zuiveren van lucht en zorgt ervoor dat je huiskamer, slaapkamer of werkplek voorzien is van ''fresh air''. De bladeren halen de schadelijke stofjes uit de lucht, deze plant staat zelfs in de top 10 van meest luchtzuiverende planten!

Verpotten/bemesten

Net zoals de meeste planten heeft deze Scindapsus na ongeveer 2 of 3 jaar de behoefte om in een grotere pot te verblijven. Kies in ieder geval een pot die een paar centimeter groter is dan de huidige pot, zodat de Scindapsus weer de ruimte krijgt om verder te groeien. Je kunt deze plant het beste aan het einde van de winer of begin lente verpotten.

Ziektes

Deze plant is een sterke speler en niet erg gevoelig voor ziektes. Mocht je Scindapsus wel last krijgen van ongedierte kun je dit snel behandelen met de juiste bestrijding.

Alle plus- en minpunten op een rij

Deze Griekse god heeft veel water nodig. In de tropische gebieden is het niet erg als de Scindapsus wat meer water krijgt, maar in de pot wel. Zorg er dus wel voor dat deze plant niet té veel water krijgt, daar worden zijn wortels niet vrolijk van. Een aantal soorten van deze plant zijn giftig voor huisdieren, houd dat dus in de gaten. De Scindapsus is zeker een gezonde huisgenoot, hij is erg goed in het zuiveren van lucht en zorgt ervoor dat je slaapkamer, huiskamer of werkplek is voorzien van ''fresh air''. Het is een sterke plant en heeft weinig last van ziektes en ongedierte.

  • Luchtzuiverend
  • Sterke plant
  • Veel water nodig

Temperatuur

De Scindapsus staat graag in een omgeving waar het overdag minimaal 16℃ is en waar het 's nachts niet kouder kan worden dan zo'n 12℃.

Minimale temperaturen

16 ºcOverdag
12 ºc’s Nachts