Ga naar hoofdinhoud

Spathiphyllum (Lepelplant)

De Spathiphyllum staat in Nederland beter bekend als de Lepelplant door de vorm van zijn bladeren. De Lepelplant komt oorspronkelijk uit het Amazonegebied. Hier staat de plant in een vochtige omgeving en in een warm klimaat. Hij verstopt zich echter onder de grote bladeren van de hoge bomen. Naast de aparte bloemen aan deze plant is er nog iets bijzonders aan deze plant. De Spathiphyllum staat namelijk bekend als een van de sterks luchtreinigende planten op aarde. Hij heeft dus ook nog eens een hele handige functie in jouw huiskamer!

Eigenschappen
Plek in huis
Irrigatie
Hoogte plant
Potmaat
  • Veel water nodig
  • Erg sterk luchtreinigend
  • Niet direct zonlicht, wel een lichte plaats​
  • Giftig voor huisdieren

Spathiphyllum (Lepelplant) verzorgen

De Spathiphyllum staat niet graag te lang in het zonlicht. Zet hem daarom thuis ook niet op een plek waar hij de hele dag door in de zon staat. Een paar uur zon per dag is genoeg. De plant geeft zelf aan wanneer hij te veel of te weinig zon heeft. De bloemen van de plant worden namelijk groen bij te weinig licht en geel bij te veel licht. Anticipeer hier dus op zodra de bladeren verkleuren. De Lepelplant is gewend aan de warmte van het Amazonegebied. Zet hem daarom nooit op een plaats waar het kouder is dan een graad of 15.

Bewatering

De bijnaam van de Spathiphyllum is ook wel de β€˜dramaqueen’ en dat heeft een reden. Wanneer de plant namelijk niet genoeg water heeft dan storten de bloemen van de plant letterlijk naar beneden. De Neymar onder de planten dus ?. Geen zorgen want net als de voetballer staat ook deze plant zo weer overeind na het drinken van water. De Lepelplant heeft dan ook flink wat water nodig. Het voordeel van deze plant is dan wel weer dat hij nooit te veel water kan krijgen. Zo overleeft hij het zelfs kort onder water als het nodig is. Geef ongeveer twee keer per week water, in de zomer drie keer per week. Daarnaast raden we aan om de bladeren van de plant regelmatig te besproeien. In het Amazonegebied is de plant tevens gewend aan een hoge luchtvochtigheid. De niet echter niet bij de bloemen van de plant, dan kunnen er namelijk bruine vlekken op de bloemen komen.

Huisdieren

Het blad van de Spathiphyllum is licht giftig. Let bij deze plant daarom op wanneer je jonge kinderen of huisdieren hebt.

Voeding

Een Spathiphyllum groeit snel en heeft daarom ook regelmatig voeding nodig. We raden aan om vanaf Maart tot en met September maandelijks plantenvoeding te geven.

Luchtzuiverend

Een sterkere luchtzuiverende plant dan de Spathiphyllum ga je niet vinden! Een leuk feitje, deze plant is door zijn sterk luchtzuiverende werking een echte ruimtereiziger geworden. Met de Spathiphyllum worden door NASA namelijk veel testen gedaan om stoffen in de ruimte om te zetten in CO2. Mocht Mars dus ooit bewoonbaar worden dan kan deze plant daar zomaar eens een groot aandeel in hebben.