Ga naar hoofdinhoud

Dieffenbachia

De Dieffenbachia is een beroemde kamerplant door zijn bijzondere bladeren. Op deze bladeren vind je allerlei verschillende patronen en kleuren groen. Deze plant komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en geeft een warme en tropische sfeer in je huis. Daarnaast is de Dieffenbachia ook nog eens sterk luchtzuiverend, een perfecte kamerplant om in huis te halen dus!

Eigenschappen
Plek in huis
Watergift
Hoogte plant
Potmaat

Reviews voor de Dieffenbachia

1Review
100%Beveelt de Dieffenbachia aan
Hanne L op 2 augustus 2021

“Direct een jungel in huis! Wat een prachtige planten zijn dit, vullen het huis heel mooi op”

  • Zeer veel water nodig
  • Sterk luchtzuiverend
  • Licht, geen direct zonlicht
  • Giftig voor huisdieren

Dieffenbachia verzorgen

Standplaats

De Dieffenbachia staat het liefste op een lichte plek, zonder direct zonlicht. Zet deze plant dus niet direct achter het raam, maar wel in een lichte omgeving. Zorg voor een tochtvrije plek, deze plant is gevoelig voor ziektes en veel tocht zou dat kunnen stimuleren. De Dieffenbachia is dus het meest gelukkig op een lichte en tochtvrije standplaats. Wanneer de bladeren of de tekening op de bladeren gaan verkleuren en doffer worden, is dat een teken dat de plant te weinig licht krijgt.

Bewatering

Het water geven van de Dieffenbachia vraagt in de eerste periode wat werk. Deze plant heeft graag altijd een vochtige grond, maar het moet niet te nat worden in de pot anders kan hij daar snel last van krijgen. Hoe doe je dat? Het is handig om een watermeter te kopen, zodat je precies kunt zien wanneer de grond water nodig heeft. Mochten de bladeren geel verkleuren, dan is dat een teken dat de plant te veel water krijgt. Deze tropische plant is gewend aan een vochtige omgeving, vaak vochtiger dan in je woonkamer. Door af en toe water te sproeien geef je de bladeren ook het nodige vocht om te groeien. De luchtvochtigheid wordt daardoor ook nog eens verhoogd!

Huisdieren

Deze plant is giftig voor zowel mensen als dieren, hij behoort tot een van de meest giftige kamerplanten. Zorg er daarom voor dat kinderen en of huisdieren niet makkelijk in contact kunnen komen met deze plant. Inname van de bladeren of sappen uit de stam kan voor een branderig gevoel zorgen. Neem bij inname of aanraking contact op met een huis- of dierenarts.

Voeding

De Dieffenbachia zal in de lente en zomer periode veel gaan groeien. Je kunt deze groei stimuleren door extra voeding te geven, de groene kamerplanten voeding is hier geschikt voor. In de winter heeft deze plant zijn rustperiode, het is dan niet nodig om extra voedingstoffen te geven.

Luchtzuiverend

De Dieffenbachia is sterk luchtzuiverend. Naast dat het een mooie plant is, zorgt het ook voor een gezonde lucht in huis. Deze plant filtert giftige stoffen in een ruimte, en wordt daardoor vaak neergezet op kantoren.

Verpotten/bemesten

Het verstandigste is om de Dieffenbachia iedere twee jaar te verpotten. Het is een plant dat sterk groeit, en je wilt voorkomen dat de wortels geen kant meer op kunnen. Direct na de aanschaf kun je de Dieffenbachia meteen verpotten, het liefst in een iets grotere pot dan de pot waarin je de plant hebt gekocht. Je kunt de Dieffenbachia het beste in het voorjaar verpotten, dan is de plant sterk genoeg om overgeplaatst te worden. Je kunt voor het verpotten normale universele potgrond gebruiken.

Ziektes

De Dieffenbachia is een gevoelige plant, dus ook voor ziektes. Door het regelmatig sproeien van de bladeren kun je wolluis voorkomen, mochten deze aanwezig zijn. Deze luizen houden namelijk niet van vocht, dus het is verstandig om de plant regelmatig te sproeien. Mocht de plant wel ernstig last krijgen van wolluis, bestrijd deze dan met ongediertebestrijding.

Alle plus- en minpunten op een rij

Deze Dieffenbachia is een pittige huisgenoot. In het begin van jullie relatie zal je even wat extra tijd moeten investeren in deze kamerplant, vooral bij het watergeven. Wat wel een groot voordeel is, is dat deze plant sterk luchtzuiverend is. Helaas is deze beauty wel giftig voor huisdier en mens, hij behoort zelfs tot een van de meest giftige planten.

  • Een echte beauty
  • Sterk luchtzuiverend
  • Veel water en verzorging nodig
  • Giftig
  • Gevoelig voor ziektes

Temperatuur

De Dieffenbachia staat het liefste op een lichte plek, zonder direct zonlicht. Zet deze plant dus niet direct achter het raam, maar wel in een lichte omgeving. Zorg voor een tochtvrije plek, deze plant is gevoelig voor ziektes en veel tocht zou dat kunnen stimuleren. Overdag staat hij graag in een omgeving waar de temperatuur minimaal 16℃ is en 's nachts rond de 14℃.

Minimale temperaturen

16 ºcOverdag
14 ºc’s Nachts