Verzorging

Olifantspoot (Beaucarnea) verzorgen

De bijnaam voor de Beaucarnea in Nederland is de Olifantspoot. Deze naam heeft hij te danken aan zijn dikke stam. Die stam is zo dik omdat de Beaucarnea in zijn stam water opslaat. Je verwacht het niet, maar de Beaucarnea heeft erg veel weg van een cactus. Deze plant komt uit Mexico. In het warme en droge Mexicaanse klimaat heeft deze plant die wateropslag in zijn stam meer dan nodig!

Iets voor jou?

Standplaats

De Olifantspoot ofwel Beaucarnea is gewend aan het Mexicaanse klimaat. Hij houd dan ook van de nodige uren zon per dag. Zet de Olifantspoot daarom bij een raam waar hij veel zonlicht vangt. Het liefste krijgt hij minimaal een uur of 5 zon per dag. Als de palm te donker staat dan worden de bladeren geel en maakt hij geen nieuwe aan. Bij een goede standplaats zul je zien dat de plant veel nieuwe bladeren aanmaakt waardoor deze er voller uit ziet. De groei van de Olifantspoot gaat erg langzaam. 

Bewatering

De Beaucarnea ziet er misschien niet uit als een cactus maar heeft er meet van weg dan je verwacht. Zo slaat deze plant ook een hoop water op in zijn stam. Hierdoor heeft hij weinig water nodig en is hij erg makkelijk te onderhouden. Laat de potgrond eerst uitdrogen en geef vervolgens een flinke scheut water. Het is belangrijk pas water te geven nadat de potgrond is uitgedroogd. Een overkill aan water zorgt bij deze plant namelijk voor wortelrot. We raden aan om hiervoor lauwwarm water te gebruiken, dat vinden ze fijn. Bruine punten aan de bladeren is vaak een teken dat de plant teveel water gehad heeft. Let hier in het vervolg dus op.

Huisdieren

De Olifantspoot is niet giftig en daarom uitstekend in combinatie met huisdieren. De stam van de plant echter niet fungeren als krabpaal voor je kat. Hier is de Olifantspoot niet erg op gesteld ?.

Voeding

De Beaucarnea is een makkelijk te onderhouden plant en heeft daarom ook weinig voeding nodig. Deze jongens kunnen erg goed voor zichzelf zorgen. Aan het begin van de zomer kan eenmalig voeding worden gegeven. Geef een beperkte dosis voeding, teveel voeding kan namelijk de wortelen verzuren en dit is niet goed voor de plant. 

Luchtzuiverend

De Beaucarnea is licht lucht reinigend. De plant haalt schadelijke stoffen uit de lucht en zet deze om in CO2. Dit doet hij echter niet zo snel als veel andere groene kamerplanten uit ons assortiment. Al met al heeft de Beaucarnea dus wel een lucht reinigende functie.

Nog meer over planten

Winkelwagen
Scroll to Top