Ga naar hoofdinhoud

Sanseveria

Deze plant, ook wel bekend als vrouwentong, komt oorspronkelijk uit de woestijn. De Sanseveria is gewend aan warmte, weinig water en veel licht. Deze plant is herkenbaar door zijn puntige bladeren die rechtop staan, vaak met een gele rand daaromheen. De Sanseveria heeft een “come back” gemaakt op het gebied van interieur, tegenwoordig zie je deze plant met strakke uitstraling in veel moderne woonkamers voorbij komen, die moet je hebben dus!

Eigenschappen
Plek in huis
Watergift
Hoogte plant
Potmaat

Reviews voor de Sanseveria

3Reviews
100%Beveelt de Sanseveria aan
Beveelt de Sanseveria Mikado aan
Kim op 7 december 2021

“Mega schattig plantje voor in mijn badkamer, eindelijk een geschikte gevonden voor in mijn badkamer zonder ramen! Erg blij mee”

Esra op 20 juni 2021

“Supergezonde plant, goed verpakt en veilig bij ons aangekomen. ”

  • Heel weinig water nodig
  • Sterk luchtreinigend
  • In de schaduw
  • Giftig voor huisdieren
Wat betekent sanseveria?

Deze plant is vernoemd naar de vorst van San Severo in Italië: Raimund de Sangro. Aan het eind van de 18de eeuw gaf Karl Peter Thunberg de plant deze naam. Zowel de spelling Sanseveria als Sansevieria mag, maar velen kunnen deze plant beter als de vrouwentong.

Waarom wordt mijn Sanseveria geel?

Dit heeft te maken met de standplaats van de plant. Als de plant in zonlicht staat kunnen de bladeren geler worden. Op een meer schaduwrijk plekje blijven de bladeren ook donkerder.

Welke grond voor sanseveria?

Er hoeft geen speciale potgrond bij een sanseveria, reguliere kamerplant potgrond is prima.

Kunnen sanseveria's buiten staan?

In de zomer kan je deze plant zeker laten genieten van wat buitenlucht, hij drinkt dan wat meer water maar zal zich goed aanpassen. Als het te koud wordt moet deze plant weer naar binnen.

Kan een sanseveria tegen kou?

Wel beter dan andere planten. In een koude slaapkamer of caravan is geen probleem maar onder de 10 graden ˚C wordt het toch wel te koud voor een sanseveria.

Kan een sanseveria in de zon?

Geen probleem! De plant komt oorspronkelijk uit de woestijn dus kan wel tegen een flink zonnetje. Hou er wel rekening mee dat hierdoor de bladeren gelen worden en je de plant vaker water moet geven.

Sanseveria verzorgen

Geen groene vingers? Geen probleem, deze plant heeft weinig verzorging nodig. De Sanseveria komt uit de woestijn dus is gewend aan warmte, deze plant staat graag in het licht. Wees niet bang dat deze plant te weinig water krijgt, want hij heeft het liefste zo min mogelijk water. Van een plek bij de verwarming kan deze plant zeker genieten, dat kan geen kwaad.

Bewatering

De Sanseveria heeft het liefste zo min mogelijk water, als je deze plant te veel water geeft kan hem dat fataal worden. Het is belangrijk dat de grond helemaal is opgedroogd voordat de plant opnieuw water krijgt. De hoeveelheid water is afhankelijk van de plek waar de plant staat, controleer dus regelmatig de grond door je vinger in de grond te steken. Afhankelijk daarvan kun je bepalen hoe veel en hoe vaak je de plant water geeft.

Huisdieren

De Sanseveria is lichtelijk giftig, het is dus belangrijk dat huisdieren maar ook kinderen niet in de plant bijten of knagen. Een gevolg hiervan kan zijn dat er darm- of maagklachten ontstaan, zorg dat je dit voorkomt.

Voeding

Deze plant heeft weinig voeding nodig, dit komt doordat de Sanseveria niet snel groeit. Op het moment dat je deze plant voeding geeft, het liefst in de lente of zomer, is 1/4 deel van de normale kamerplanten voeding al genoeg. Te veel voeding kan averechts werken. Een andere tip is om voeding voor cactussen te gebruiken, dit past nog beter bij de Sanseveria en je hoeft geen rekening te houden met hoeveelheden.

Luchtzuiverend

De Sanseveria is een luchtzuiverende plant en produceert net als de Aloë Vera vooral 's nachts veel zuurstof.

Alle plus- en minputen op een rij

De Sansevieria is een populaire kamerplant voor een reden. Sanseveria's gebruiken weinig water, kan vol in de zon worden gezet of juist verder van het raam en ook extra voeding is niet nodig.

  • Makkelijk te verzorgen
  • Lichtelijk giftig

Temperatuur

De Sansevieria is een plant uit de woestijn en houdt dus van warmte. Deze plant staat het liefste overdag in een omgeving waar de temperatuur tussen de 15° C en 28° C ligt. 'S nachts heeft de Sansevieria graag een temperatuur tussen 12 en 20 graden.

Minimale temperaturen

22 ºcOverdag
12 ºc’s Nachts