Verzorging

Monstera (Gatenplant) verzorging

De Monstera is een echte tropische plant met grote bladeren. Zijn bijnaam is de gatenplant. Mocht je je afvragen waar hij deze bijnaam aan te danken heeft, kijk dan even goed zijn bladeren ;). De Monstera komt uit de tropen van Zuid-Amerika. Deze plant is een echte klimplant en kan wel 20 meters hoog worden. Geen zorgen hoor, zo groot gaat hij in jouw woonkamer niet worden. Een Monstera is redelijk makkelijk in de verzorging en ook nog eens heel erg lucht reinigend.

Iets voor jou?

  • Gemiddelde waterbehoefte
  • Uit de zon​
  • Sterk luchtreinigend
  • Plant is giftig
  • Om de 2 jaar
  • Om de week​

Standplaats

Zorg dat je Monstera niet direct in contact komt met zonlicht, daar houd hij namelijk niet van. Thuis zet je hem dan ook niet direct in de zon maar een paar meter van het raam af. Zoek een plekje waar de plant geen of zelden direct zonlicht opvangt. Daarnaast is de Monstera een echte warmteliefhebber. Zorg dan ook dat hij altijd op kamertemperatuur staat, zo rond de 21 graden. De Monstera groeit wel naar het licht toe. Daarom is het aan te raden om het regelmatig een kwartslag te draaien. Dit voorkomt uitgroei aan een kant van de pot.

Bewatering

Een echte dorstige plant is de Monstera niet. Sterker nog, hij houdt juist niet van natte voeten. Je Monstera heeft graag regelmatig een kleine hoeveelheid water zodat de potgrond altijd licht vochtig is. Moeite met bepalen wanneer je plant weer water nodig heeft? Een handig trucje is de ‘wijsvingertest’. Steek je vinger in de potgrond en je voelt vanzelf of de grond nog vochtig is. Als je vinger niet vochtig is geef dan weer een gematigd water.

Huisdieren

De Monstera is een giftige plant. Let daarom op wanneer je huisdieren of kleine kinderen hebt. Met name honden en katten willen nog wel eens in de bladeren van deze plant bijten.

Voeding

Geef alleen voeding in de zomer, dit bevorderd de groei van de plant en voorkomt ziektes. Buiten de zomer om is voeding niet nodig en tijdens de koude wintermaanden zelfs schadelijk. Dan is jouw Monstera namelijk in ‘winterslaap’.

Luchtzuiverend

De Monstera is een echte lucht reiniger. Een van de meest lucht reinigende planten die je kunt vinden zelfs. De grote bladeren nemen de CO2 op uit de lucht en zetten dit om in zuurstof.

Nog meer over planten

Winkelwagen