Ga naar hoofdinhoud

Niet giftige planten voor katten

Je houdt van planten en je houdt van katten, maar je wilt natuurlijk niet dat jouw plant giftig is voor jouw harige huisgenoot. Gelukkig zijn er veel planten die niet giftig zijn voor jouw kat. Op deze manier kun je veel liefde in huis halen. Zowel groen als harig.

Leven met de angst dat jouw kat een hapje gaat nemen van een giftige plant is nu niet bepaald een pretje. De gehele dag streng toezicht houden is geen optie, want je wilt natuurlijk ook weleens buiten de deur. Zorg dan dat je vooraf checkt of jouw groene en jouw harige vriend(en) echte matties zijn. Wij helpen je alvast op weg met deze top 10.

Niet giftige planten voor katten

Palm

Areca GoudpalmVia @growurban op Instagram

De Kentiapalm, Waaierpalm of de Goudpalm. Met een palm zit je eigenlijk altijd goed. Er is alleen één uitzondering en dat is de Cycas palm. Deze is wel giftig voor jouw viervoeter.

Calathea

CalatheaVia @plantslover1990 op Instagram

Deze klassieker mag natuurlijk niet ontbreken in jouw woning en hij is ook nog eens hartstikke diervriendelijk. Er zijn verschillende soorten Calathea en allemaal geschikt om samen te leven met een harige vriend. Kies er dus eentje die helemaal matcht met jouw interieur.

Bananenplant

Musa van @plantenjunkieVia @plantenjunkie op Instagram

Voor de plantenkenners onder ons, de Musa Dwarf Cavendish. Klinkt stoer, ziet er stoer uit, maar is bijzonder lief. Vooral voor jouw harige vriend(en). Welk dier het ook is, het maakt voor de Bananenplant niets uit. Hij houdt van allemaal evenveel.

Varen

BostonvarenVia @plantfriendzz op Instagram

Nog een mooie bijkomstigheid van deze plant is de luchtzuiverende werking. Twee vliegen of eigenlijk drie vliegen in één klap met een varen. Diervriendelijk, luchtzuiverend en mooi. De Krulvaren, de Blauwvaren of de Streepvaren mag dus eigenlijk niet ontbreken in jouw huis.

Pannenkoekplant

PannenkoekplantVia @planist.raffine op Instagram

Klinkt als een smakelijk plantje toch, de pannenkoekplant? Mocht jouw kat dat nou ook denken, geen paniek! Deze groene vriend is namelijk niet giftig.

Polyscias Fabian

Polyscias FabianVia @billsbloemen op Instagram

Dit zijn de grote vriendelijke reus onder de planten: de Polyscias. Dol op schaduw en gek op dieren. Check wel even of jouw kat deze groene vriend niet aanziet voor een boom of krabpaal, want dat zou hij weleens wat minder leuk kunnen vinden. Je wilt zelf tenslotte natuurlijk ook zo lang mogelijk genieten van deze beauty.

Beaucarnea

Beaucarnea in de zonVia @plantefascinasjon op Instagram

De olifantspoot. Deze plant wordt zo ook wel genoemd vanwege de voet van zijn stam. Mocht je er één aanschaffen, dan kijk maar eens of je het ziet. Buiten dat deze plant een opvallend uiterlijk heeft en heel gemakkelijk in onderhoud is, is deze plant ook nog eens katvriendelijk. Vanwege zijn sprieterige bladeren zal jouw kat er een leuk speelmaatje in zien.

Orchidee

OrchideeVia @optiflororchids op Instagram

Love it or hate it, maar jouw viervoeter wordt gegarandeerd blij van een orchidee. Buiten de prachtige tropische bloemen is deze plant ook nog eens heel gemakkelijk in onderhoud. Handig dus als je weinig tijd hebt. Dit natuurlijk in tegenstelling tot jouw harige vriend(en). Die hebben wel jouw aandacht en tijd nodig.

Graslelie

Graslelie in goudVia @kellyxm op Instagram

Katvriendelijk en heel uitnodigend. Door de sprieterige bladeren zal jouw kat er graag mee willen spelen. Kan hij of zij lekker de Tarzan of Jane gaan uithangen. Wil je dat juist niet, dan kun je de Graslelie ook ophangen. Deze plant is namelijk prima geschikt als hangplant.

Een kat in de zak kopen is dus verleden tijd ;) Want zoals je ziet, katvriendelijke keuzes genoeg.