Ga naar hoofdinhoud

Calathea

De Calathea plant is afkomstig uit de oerwouden van Zuid-Amerika en het Amazonegebied. De Calathea is er in allerlei kleuren, soorten en maten. Het is een plant wat niet de makkelijkste is om te verzorgen, maar welke wel een opvallende en bijzondere uitstraling heeft. Er wordt ook wel eens gesproken over ''de levende bladeren'' van de Calathea, dit komt voornamelijk omdat deze plant 's avonds de bladeren sluit en deze in de ochtend weer opent.

Eigenschappen
Plek in huis
Watergift
Hoogte plant
Potmaat
 • Gratis verzonden vanaf €35 (anders €2,95)
 • Rechtstreeks van de kweker, in 2–3 werkdagen geleverd
One Tree PlantedKoop een plant, wij planten een boom.LuchtzuiverendCalathea Bluegrass Een unieke verschijning uit de oerwouden van het Amazonegebied 60 cm 17 cm Gemiddeld water nodigCalathea Bluegrass27,25LuchtzuiverendCalathea Medaillon Een populaire kamerplant in verschillende soorten en maten 70 cm 19 cm Vaak water nodigCalathea Medaillon32,00LuchtzuiverendMakkelijk onderhoud2x Calathea Insigne Het pareltje onder de Calathea's 65 cm 17 cm Gemiddeld water nodig2x Calathea Insigne46,50LuchtzuiverendCalathea Network Stay connected, van iPhone to Blackberry 50 cm 17 cm Vaak water nodigCalathea Network30,25LuchtzuiverendCalathea Insigne 55 cm 14 cm Vaak water nodigCalathea Insigne25,75LuchtzuiverendCalathea Network 45 cm 14 cm Vaak water nodigCalathea Network25,75LuchtzuiverendCalathea Rufibarba Fluweelzachte blikvanger 60 cm 17 cm Regelmatig waterCalathea Rufibarba33,25LuchtzuiverendCalathea Orbifolia Pauw onder de Planten 50 cm 17 cm Houdt van regelmatige waterCalathea Orbifolia38,00LuchtzuiverendCalathea Orbifolia Groen Streepje voor 45 cm 14 cm Drinkt regelmatigCalathea Orbifolia27,25LuchtzuiverendCalathea Medaillon Onvermoeibare Danser 60 cm 17 cm Gemiddeld water nodigCalathea Medaillon33,25Uitverkocht :-(LuchtzuiverendCalathea Medaillon Diva in de dop 80 cm 27 cm Gemiddeld water nodigCalathea Medaillon66,75Uitverkocht :-(LuchtzuiverendCalathea Flamestar In vuur en vlam 70 cm 19 cm Gemiddeld water nodigCalathea Flamestar29,75Uitverkocht :-(LuchtzuiverendCalathea Triostar Diva in de dop 75 cm 19 cm Gemiddeld water nodigCalathea Triostar32,00Uitverkocht :-(LuchtzuiverendCalathea Elgergrass Zuid-Amerikaanse Queen 50 cm 17 cm Gemiddeld water nodigCalathea Elgergrass27,25
 • Drinkt gemiddeld
 • Luchtreinigend
 • Liefst in de schaduw
 • Niet giftig
Hoe kan het dat mijn Calathea bruine randen/puntjes krijgt?

Het kan zijn dat je Calathea plant bruine randen of puntjes krijgt door te weinig water, maar soms ook door te weinig luchtvochtigheid. De bruine puntjes zijn in principe afgestorven cellen van de plant, en zullen zich niet meer herstellen. Door de plant wat extra verzorging te geven, kun je het grootste deel van de bladeren wel groen houden. Kijk bijvoorbeeld of je kunt testen om de plant op een andere plek te zetten, het liefste in zo veel mogelijk schaduw.

Hoe vaak de Calathea besproeien?

De Calathea houdt van een hoge luchtvochtigheid! Zeker in de winter, wanneer de kachel aan staat, is 2x per week besproeien een goed idee.

Calathea verzorgen

Standplaats

Deze plant groeit het liefst in de schaduw en heeft dus ( in tegenstelling tot anderen) weinig licht nodig. Te veel zonlicht kan de plant beschadigen en hierdoor zullen de bladeren snel bruine randen krijgen. De Calathea staat graag in een warme ruimte en krijgt graag een hoge luchtvochtigheid, maar staat liever niet te dicht bij de radiator. Wanneer deze plant te dicht bij een hoge radiator staat (vaak wanneer deze aangaat in de winter), kan hij last krijgen van ongedierte, ook wel een ''spint'' genoemd.

Bewatering

De Calathea moet regelmatig water krijgen, zo ongeveer twee keer per week. Geef niet te veel water, want dan kunnen de wortels te nat worden en gaan deze rotten.

Huisdieren

De Calathea is niet giftig, opletten met bijvoorbeeld huisdieren is dus niet nodig bij deze plant.

Voeding

Geef de Calathea een keer in de twee weken voeding, dit is over het algemeen genoeg. Daarnaast kun je af en toe dode bladeren verwijderen zodat de plant gezond blijft. Deze plant zal een keer in de twee à drie jaar verpot moeten worden, mocht de pot eerder te klein worden zal dit eerder gedaan moeten worden. Het verpotten kun je het beste in de lente doen, hier zal de Calathea het snelst herstellen van eventuele beschadigingen.

Luchtzuiverend

Deze plant is een van de meest luchtzuiverende kamerplanten. De Calathea zet CO2 om in zuurstof en brengt zo waterdamp in de lucht, waardoor uiteindelijk de luchtvochtigheid wordt verbeterd en gezuiverd.

Alle plus- en minputen op een rij

De Calathea is afkomstig uit de oerwouden en niet altijd de makkelijkste in de verzorging. Maar daarentegen is deze plant wel een echte luchtzuiveraar en heeft en bijzondere uitstraling. Daarnaast is deze plant ook niet giftig!

 • Weinig licht nodig
 • Een opvallende en bijzondere uitstraling
 • Luchtzuiverend
 • Niet de makkelijkste verzorging
 • Niet giftig

Temperatuur

De Calathea is een tropische plant en houdt dus van warmte. Deze plant staat het liefste in een omgeving waar de temperatuur tussen de 18° C en 24° C ligt. Belangrijk is dat de temperatuur niet onder de 15° C mag komen, ook grote temperatuurverschillen zijn niet fijn voor de Calathea.

Minimale temperaturen

20 ºcOverdag
15 ºc’s Nachts